Mikä on bakteerivaginoosi?

 

Bakteerivaginoosi on lähes yhtä yleinen vaiva kuin hiivatulehdus. Oireet ovat melko samankaltaisia, joten bakteerivaginoosi sekoitetaan usein hiivatulehdukseen. Bakteerivaginoosi ei ole bakteeritartunta tai sukupuolitauti. Sen sijaan bakteerivaginoosi on bakteeritasapainon häiriö emättimessä. Anaerobiset bakteerit korvaavat limakalvolle hyödylliset maitohappobasillit, jolloin emättimen normaali maitohappobakteerivoittoinen floora joutuu epätasapainoon.

Tilanteeseen on useimmiten syynä intiimialueen kohonnut pH‐arvo, joka voi johtua esimerkiksi kuukautisista, yhdynnästä, raskaudesta tai antibioottikuurista. Myös useat seksikumppanit, liiallinen intiimihygienia sekä tamponien ja terveyssiteiden käyttö voivat altistaa häiriöille.

Tauti ei ole kantajalleen vaarallinen, mutta se voi altistaa keskenmenolle. Siksi raskaana olevien on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle jos epäilee bakteerivaginoositulehdusta.

Bakteerivaginoosin oireet ja toteaminen

Pahanhajuinen (kalamainen), runsas ja jopa harmahtava, mutta tasainen valkovuoto on selvin bakteerivaginoosin oire. Pientä kutinaa voi esiintyä, mutta tulehdus voi olla täysin oireetonkin. Tulehdus voi myös parantua itsestään.

Gynekologi voi todeta bakteerivaginoosin kaliumhydroksidi‐ tai Papa‐kokeella. Mikäli tauti uusiutuu, oireet voi tunnistaa itse.  

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosin itsehoitoon käytetään maitohappobakteeria ja maitohappoa sisältäviä valmisteita, jotka auttavat emättimen bakteeri‐ ja pH‐tasapainon palauttamisessa sekä ylläpidossa. Kannattaa myös noudattaa hellävaraista, intiimihygieniaa. Myös suun kautta nautittavia maitohappobakteerivalmisteita voi kokeilla osana hoitoa. Mikäli itsehoito ei auta tai oireet pahenevat hoidon aikana, mene lääkäriin. Voimakkaammille tulehduksille käytetään hoitona reseptilääkkeitä.

Milloin lääkäriin?

Ota yhteys lääkäriin, jos sinulla on bakteerivaginoosin oireita ensi kertaa tai ne jatkuvat pidempään, olet raskaana, miehesi oireilee tai jos sinulla on virtsaamisongelmia, alavatsakipuja tai kuumetta.

 

 

Kuivuus

 

Emättimen limakalvojen kuivuus

Yli puolet naisista kokee emättimen limakalvojen kuivuutta jossakin vaiheessa. Vaikka kuivuus on yleisintä menopaussin jälkeen, sitä voi esiintyä myös nuoremmilla naisilla.

Yleisin syy kuivuuteen on ikääntymisestä johtuva estrogeenitason lasku. Hormonitasapaino voi kuitenkin muuttua myös esimerkiksi imettämisen, ehkäisypillereiden käytön tai gynekologisten toimenpiteiden seurauksena. Estrogeenin vähetessä limakalvo on ohuempi ja alttiimpi tulehduksille.

Kuivuuden oireet

Emättimen kuivien limakalvojen tavallisimmat oireet ovat kirvely, polttelu ja kipu etenkin yhdynnässä. Myös toistuvat emätin‐ ja virtsatietulehdukset saattavat olla oire kuivuudesta.

Kuivuuden hoito

Emättimen kuivuuden hoitoon on saatavilla apteekista ilman reseptiä valmisteita, jotka kosteuttavat ja auttavat emättimen luonnollisen pH‐ ja bakteeritasapainon palautumista ja ylläpitoa. Lääkäri voi määrätä emättimen kuivuudesta kärsivälle potilaalle paikallisen estrogeenivalmisteen, jonka tukena voi käyttää apteekista saatavia itsehoitovalmisteita.

 

 

Kysymyksiä & vastauksia

 

Mikä on hiivatulehdus?

Hiivatulehdus on emättimen luonnollisen bakteeritasapainon häiriö, josta seuraa naisilla tavallisesti esiintyvän (mm. omassa suolistossa) hiivasienen liikakasvua.

Mitkä ovat hiivatulehduksen oireet?

Tyypillinen hiivatulehduksen oire on voimakas kutina ja kuumotus emättimessä sekä kokkareinen valkovuoto. Muita oireita voivat olla arkuus, punoitus ja pienet haavaumat.

Onko hiivatulehdus vaarallinen tauti?

Hiivatulehdus ei ole vaarallinen, mutta se on sangen epämiellyttävä vaiva.

Mitä teen, jos epäilen hiivatulehdusta?

Jos sinulla on ensimmäistä kertaa hiivatulehdukseen sopivia oireita, käy lääkärissä varmistamassa diagnoosi. Jos taas lääkäri on jo aiemmin diagnosoinut sinulla hiivatulehduksen, ja epäilet sitä nytkin, mene apteekkiin. Apteekista löydät nopean avun hiivatulehdukseen ilman reseptiä. Mikäli vaiva ei parane itsehoitovalmisteilla parane, mene lääkäriin.

Jos hiivatulehduksia esiintyy sinulla parin kuukauden välein, kysy lääkäriltä, voisiko esimerkiksi elintapoja muuttamalla päästä eroon toistuvista vaivoista. Joskus pitkittyvä/toistuva hiivatulehdus voi vaatia pidemmän lääkekuurin.

Miten voin ehkäistä hiivatulehduksia?

Hiivatulehduksen ehkäisemiseksi tulisi välttää paljon sokeria sisältävää ravintoa. Intiimialue kannattaa pestä vedellä ilman voimakkaita pesuaineita. Suosi väljiä, puuvillaisia ja/tai silkkisiä vaatemateriaaleja. Vältä myös jatkuvaa pikkuhousunsuojan käyttöä, koska se voi altistaa hiivatulehdukselle.

Onko hiivatulehdus tarttuva tauti?

Hiivatulehdus voi tarttua sukupuoliyhteydessä, mutta se ei ole sukupuolitauti. Yleensä hiiva leviää naisen omasta mikrobikannasta, esimerkiksi suolistossa hiivasieni on tavallinen.

Aiheuttaako hiivatulehdus lapsettomuutta?

Hiivatulehdus ei aiheuta lapsettomuutta.

Heikentääkö Fluconazol ratiopharm ‐lääkitys raskauden ehkäisyn tehoa?

Fluconazol ratiopharm ei heikennä ehkäisyn tehoa.

Milloin hiivatulehduksen takia pitäisi mennä lääkärille?

Mene lääkäriin, jos epäilet sairastavasi hiivatulehdusta ensimmäistä kertaa tai kärsit taudista toistuvasti (esimerkiksi parin kuukauden välein). Hakeudu lääkäriin, jos epäilet hiivatulehduksen oireita ja olet raskaana, vuoto on veristä tai epämiellyttävää hajultaan, tai jos virtsaaminen tuottaa ongelmia.  Mikäli hiivatulehdusoireet pitkittyvät, ota yhteyttä lääkäriisi.

 

Kysymyksiä ja vastauksia bakteerivaginoosista

 

Mikä on bakteerivaginoosi ja miten se oireilee?

Bakteerivaginoosissa anaerobiset bakteerit korvaavat emättimen normaalit ja hyödylliset maitohappobasillit. Seurauksena on tyypillisimmin pahanhajuista, harmahtavaa valkovuotoa sekä lievää kutinaa. Bakteerivaginoosi voi esiintyä myös oireettomana.

Miten voi erottaa hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin toisistaan?

Hiivatulehdukselle on tyypillistä kokkareinen ja melko hajuton valkovuoto sekä voimakas kutina. Bakteerivaginoosille on ominaista pahanhajuinen, jopa harmahtava ja juoksevampi valkovuoto sekä vähäisempi kutina. Toisinaan hiivatulehduksen ja bakteerivaginoosin tunnistaminen ei onnistu ilman tarkempia tutkimuksia, esim. valkovuodon mikroskooppista tutkimusta.

Onko bakteerivaginoosi vaarallinen?

Bakteerivaginoosi ei ole vaarallinen, paitsi jos on raskaana, koska bakteerivaginoosi voi altistaa keskenmenolle. Jos epäilet oireita raskaana ollessasi, hakeudu lääkäriin.

Miten voin ehkäistä bakteerivaginoosia?

Bakteerivaginoosia voi ehkäistä hellävaraisella alapesulla ilman vahvoja pesuaineita, sekä käyttämällä väljää vaatetusta.

Miten voin hoitaa bakteerivaginoosia?

Bakteerivaginoosin lieviin oireisiin saat paikallishoidon apteekista ilman reseptiä.

Milloin bakteerivaginoosin takia pitäisi hakeutua lääkäriin?

Mene lääkäriin, jos sinulla on bakteerivaginoosin oireita ensi kertaa tai ne jatkuvat normaalia pidempään, olet raskaana, tai jos sinulla on virtsaamisongelmia, alavatsakipuja tai kuumetta. Ota yhteys lääkäriisi, jos myös miehesi oireilee.

 

Kysymyksiä emättimen kuivuudesta

 

Mistä emättimen kuivuus johtuu?

Estrogeenien tuotannon väheneminen vaihdevuosien aikana on emättimen kuivuuden eli atrofian yleisin syy.

Kuivuus voi olla seurausta myös muiden estrogeenin tuotantoa vähentävien lääkkeiden käytöstä, esim. syöpähoidoista ja/tai munasarjojen poistosta. Joskus myös matalahormonisten ehkäisypillereiden pitkäaikainen käyttö voi ohentaa emättimen limakalvoja ja aiheuttaa kuivuuden tunnetta.

Minkä ikäisillä kuivuutta esiintyy?

Kuivuutta ilmenee tyypillisimmin vaihdevuosi‐ikäisillä naisilla mutta hormonitasapainon muuttuessa, vaivaa voi esiintyä myös nuoremmilla.

Miten kuivuutta voi hoitaa?

Lääkäri voi määrätä emättimen kuivuudesta kärsivälle potilaalle paikallisen estrogeenivalmisteen.

Emättimen kuivuuden hoitoon löytyy apteekista ilman reseptiä saatavia itsehoitovalmisteita, joita voi käyttää myös lääkärin määräämän hoidon tukena.

 

 

Vinkkejä hyvään oloon

 

Vinkkejä hiivatulehduksen ehkäisemiseksi

 • Vältä runsasta hiilihydraattien syömistä. Hiivat tarvitsevat lisääntyäkseen sokeria. Vähennä siis makeisten, leivonnaisten ja vaalean leivän kulutusta.
 • Pidä huolta intiimihygieniasta, mutta älä käytä vahvoja pesuaineita. Pelkkä vesi riittää!
 • Suosi pyykinpesuaineita, joissa ei ole väriaineita tai hajusteita. Älä käytä huuhtelu‐ tai tahranpoistoaineita.
 • Suosi väljiä, värjäämättömiä, puuvillaisia ja/tai silkkisiä asusteita.

Näillä vinkeillä autat ulkosynnyttimien ihoa ja limakalvoja pysymään terveinä

 • Käytä alapesuun vettä, vältä voimakkaita pesuaineita
 • Kylve ilman vaahtoa, kylpysuolaa ja eteerisiä öljyjä
 • Kuivaa iho painelemalla pyyhkeellä, älä hankaa
 • Älä käytä hajusteita ulkosynnyttimien lähellä
 • Perehdy hankkimiesi voiteiden sisältöön – tavalliset ihorasvat eivät sovellu emättimen limakalvoille
 • Vältä urheilulajeja, kuten pyöräily ja ratsastus, joissa haaroihin kohdistuu hankausta
 • Vältä uimista vahvasti klooratussa vedessä