Miten kuivuus ilmenee?

 

Jopa 40 % kaikista ihmisistä kärsii kuivista silmistä jossakin elämän vaiheessa. Kun silmät kuivuvat, tuntuu kuin luomien alla olisi hiekkaa. Silmät punoittavat, kirvelevät ja vuotavat. Kirvelyn ja punoituksen lisäksi tavallisimpia kuivasilmäisyyden oireita ovat roskantunne silmässä, kutina, ärsytys, polttelu, kuivuudentunne, valonarkuus, herkästi vetistyvät silmät ja näöntarkkuuden vaihtelut.

Kuiva huoneilma, koneellinen ilmastointi, korkea lämpötila, tietokoneella työskentely, TV:n katselu, pöly, tuuli, vetoisuus sekä monet lääkkeet edistävät nesteen haihtumista silmän pinnalta ja saavat silmämme kuivumaan.

Tarkassa työskentelyssä (lukeminen, elokuvien katselu, päätetyöskentely) silmät räpyttelevät tavallista harvemmin. Tällöin luomet eivät levitä kyynelnestettä silmien pinnalle normaalisti, ja kuivumisoireet voivat tulla esiin.

 

 

Miten kuivia silmiä hoidetaan?

 

Vaikka jopa 40 % kaikista ihmisistä kärsii kuivista silmistä jossakin elämän vaiheessa, läheskään kaikki eivät tiedä, että oireiden lievittäminen on suhteellisen helppoa. Ensinnäkin silmien kuivuudesta kärsivän on syytä välttää kuivia ja kuumia paikkoja sekä kasvoihin kohdistuvia ilmavirtauksia.

Myös säännöllinen ja riittävä silmien kostutus sopivilla kostutustipoilla lievittää useimpien oireita. Säilöntäaineettomia kostutustippoja kannattaa käyttää, jos olet yliherkkä säilytysaineille, käytät piilolinssejä tai haluat nähdä heti hyvin tipan tiputtamisen jälkeen.

Parhaiten tipat tehoavat, jos ne laitetaan silmiin jo ennen oireiden alkamista. Jos esim. oireita tulee aina lukiessa, kannattaa laittaa tipat silmiin ennen lukemisen aloittamista.

Jos oireet kuitenkin pitkittyvät, kannattaa kääntyä silmälääkärin puoleen.