Epäiletkö täitartuntaa?

 

Epäiltäessä täitartuntaa hiukset kannattaa tarkastaa täiden varalta säännöllisesti, mieluiten kerran viikossa. Silmämääräisen tarkastuksen apuna voi käyttää täikampaa.

Saivareen (täin munan) löytyminen ei välttämättä ole merkki täitartunnasta. Hiuksista voi nimittäin löytyä kuolleita saivareitahoidon jälkeenkin, koska ne saattavat jäädä kiinni hiuksiin.

Päätäitartunta on syytä hoitaa mahdollisimman pian, koska täit leviävät helposti ihmisestä toiseen.

Vinkkejä päätäitartunnan ehkäisyyn

  1. Vältä pääkontaktia. Lähikontaktissa päätäit voivat siirtyä ryömimällä päästä toiseen. Ne eivät pysty hyppäämään eivätkä lentämään.
  2. Älä käytä muiden kanssa samaa hiusharjaa, kampaa, hattua, huivia, pyyhettä, kypärää, tyynyä tai makuupussia eli sellaisia esineitä, jotka voivat olla kosketuksissa päähän.
  3. Tarkasta hiukset saivareiden ja täiden varalta vähintään kerran viikossa, jotta saat tartunnan hoidetuksi ennen kuin täit lisääntyvät. Muista, että päätäit löytyvät yleensä helpoimmin takaraivolta, läheltä niskaa ja korvien takaa.
  4. Tarkastele päätäitä esittäviä kuvia, jotta tunnistat täit ja saivareet helpommin hiusten seasta.
  5. Pidä mielessäsi päätäiden aiheuttamat oireet, kuten päänahan kutina ja pienet punaiset näppylät tai kipeät kohdat niskassa ja päänahassa.

 

 

Mitä huuliherpes on?

 

Huuliherpes eli yskänrokko on yksi yleisimmistä virusinfektioista. Huuliherpes aktivoituu usein silloin, kun vastustuskykysi on tavallista heikompi esimerkiksi stressin, uupumuksen, auringonvalolle altistumisen, kuukautisten, kuivien tai rokahtuneiden huulien tai sairauden (kuten kuumeen tai flunssan) takia.

Huuliherpeksen hoito on nyt entistäkin helpompaa, sillä Aclovir tabletit mahdollistavat huomaamattoman hoidon. Tabletit ovat myös pakattu helposti mukana kulkevaan läpipainopakkaukseen. Parhaan tehon saavuttamiseksi viiden päivän lääkekuuri kannattaa aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua.