Vinkkejä flunssan hoitoon

 

Flunssa eli nuhakuume on säilyttänyt asemansa ihmiskunnan yleisimpänä sairautena. Me aikuiset kärsimme taudista yleensä 2–4 kertaa vuodessa, lapset jopa 5–10. Flunssa alkaa yleensä nuhana ja kestää keskimäärin 10 vuorokautta, mutta pahimmillaan jopa kolme viikkoa. Se on pitkä aika kärvistellä nenä tukossa. Onneksemme flunssan oireiden lievittämiseen on nykyisin tarjolla tehokkaita apukeinoja.

Kun flunssa iskee, on tärkeää levätä kunnolla. Levon lisäksi tulee juoda riittävästi nestettä. Kodin lääkekaapissa on hyvä pitää muutamia peruslääkkeitä vilustumisoireiden ja nuhakuumeen varalle.

Flunssaan liittyvää nuhaa voi hoitaa nenän limakalvoa supistavilla sumutteilla, jolloin nenän tukkoisuus vähenee ja olo helpottuu. Nuhasumutteet avaavat tukkoisen nenän tuntien ajaksi ja näin nuhapotilas saa todennäköisesti myös nukutuksi paremmin. Eheämmät yöunet edesauttavat nopeampaa paranemista. Avaavat nenäsumutteet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen 5–7 vuorokauden käyttöön.

Yskänlääkkeet voidaan jakaa vaikutuksensa mukaan kahteen ryhmään: yskänärsytystä lievittävät yskänlääkkeet ja limaa irrottavat yskänlääkkeet.

Yskänärsytystä lievittävät yskänlääkkeet hillitsevät yskänkeskuksen toimintaa. Vaikutus kohdistuu siis suoraan aivojen yskänkeskukseen. Nämä tuotteet ovat käyttökelpoisia silloin, kun yskä on hakkaavaa ja häiritsee yöunta. Limaa irrottavat yskänlääkkeet muuttavat liman sitkoisuutta helpommin pois yskittäväksi tai lisäävät limaneritystä.

Flunssa on aina viruksen aiheuttama tartunta, ja siksi siihen eivät tehoa bakteereita tuhoavat antibiootit. Flunssan erottaa influenssasta siitä, että jälkimmäinen alkaa tavallisesti kuumeilulla, ei kurkkukivulla. Lisäksi influenssassa kuume on yleensä korkea ja yskä hakkaavaa. Molemmat taudit paranevat lopulta itsestään, kunnon lepo edesauttaa paranemista.

 

 

Nenäliinan lisävarusteet

 

Nuha, pakkanen ja kuiva huoneilma aiheuttavat nenän limakalvojen kuivumista. Kuivia limakalvoja kannattaa hoitaa, koska terve limakalvo ja värekarvat toimivat eräänlaisina suodattimina ulkoilman ja elimistön välillä. Terve ja kosteutettu limakalvo vähentää oireiden lievittämiseen käytettävien lääkkeellisten nenäsuihkeiden tarvetta. Kun käytät sekä hoitavaa että lääkkeellistä avaavaa nenäsumutetta, käytä ensin hoitavaa tuotetta ja pidä riittävä tauko eri tuotteiden välillä.

Yhtä tärkeää kuin niistäminen on nenän limakalvojen pitäminen puhtaina ja kosteina. Puhdistavalla nenäsumutteella saa huuhdeltua pois nenän epäpuhtaudet, jolloin avaava nenäsumute pääsee paremmin vaikuttamaan. Avaava nenäsumute vähentää nenän ja nielun alueen limakalvojen turvotusta sekä nenän tukkoisuutta. Se helpottaa hengittämistä ja nukkumista ja tekee olosta miellyttävämmän. Kosteuttava nenäsumute puolestaan voitelee ja hoitaa hellävaraisesti kuivuneita ja kärsineitä nenän limakalvoja.

Myös höyryhengitys helpottaa nuhaista oloa. Vicks VapoRub -voidetta voidaan käyttää myös höyryhengitykseen, jolloin sen sisältämien eteeristen öljyjen hengittäminen kuumasta vedestä lievittää nenän tukkoisuutta.

 

Lähteet: YTHS, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja Duodecim Terveyskirjasto