Siitepölyallergia

 

Oireet

Kausiluonteinen allerginen nuha oireilee vaihtelevan vaikeana aivasteluna, kutinana sekä tukkoisena ja vuotavana nenänä. Myös silmien punoitusta ja kutinaa, korvien kutinaa ja väsymystä voi ilmetä.

Oireiden esiintyminen kalenterivuoden mukaan

Jo tammikuussa eteläiset ilmavirrat voivat kuljettaa siitepölyä Etelä-Suomeen lähinnä Virosta ja muista Baltian maista. Etelä-Suomesta siitepölykausi etenee Pohjois-Suomeen parissa viikossa.

Kevään ja kesän taitteessa allergiaoireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Siitepölyä on eniten ilmassa kukinnan huippuaikana, joka kestää noin 2-3 viikkoa. 

Oireiden esiintyminen vuorokauden aikojen ja sään mukaan

Aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä ilmassa on vähiten siitepölyä. Tuulisella ja aurinkoisella säällä siitepölyä esiintyy etenkin aamupäivällä. Koivu ja heinä aiheuttavat oireita erityisesti juuri ennen sadetta ja ukkosmyrskyissä. Kukinnan huippuaikoina siitepölyä voi olla ilmassa öisinkin.

Siitepölykartta

Seuraa kartalta Suomen siitepölytilannetta ja -ennustetta

Palvelun tarjoaa Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö

 

 

Allergiset nuhat

 

Allergisten nuhien oireet ja tyypit

Allerginen nuha oireilee vaihtelevan vaikeana aivasteluna, kutinana sekä tukkoisena ja vuotavana nenänä. Myös silmien punoitusta ja kutinaa, korvien kutinaa ja väsymystä voi ilmetä.

Tyypillisimmän, kausiluonteisen allergisen nuhan, heinänuhan, aiheuttaa siitepöly. Allerginen nuha voi olla myös ympärivuotista, jolloin syynä on useimmiten lemmikkieläin. Muita jatkuvan allergisen nuhan aiheuttajia ovat ruoka ja työperäiset allergeenit, kuten jauhopöly.

Allergisen nuhan ilmeneminen

Allergista nuhaa voi esiintyä jo pienillä lapsilla, mutta yleisintä se on nuoruusiässä. Vanhempana allergiaoireet yleensä laantuvat ja vanhuksilla vaikeaa allergista nuhaa ilmenee enää harvoin. Allerginen nuha paraneekin itsestään noin 30 prosentilla allergiaoireista kärsivistä.

Jatkuva allerginen nuha

Jatkuvan, ympärivuotisen allergian syynä on yleisimmin lemmikkieläin. Muita jatkuvan allergisen nuhan aiheuttajia ovat ruoka ja työperäiset allergeenit, kuten jauhopöly.

Ympärivuotisen allergian oireet vastaavat kausiluonteisen allergian oireita: aivastelua, kutinaa sekä tukkoista ja vuotavaa nenää. Nenäerite voi olla paksumpaa kuin kausiluonteisessa allergiassa. Myös silmien punoitusta ja kutinaa, korvien kutinaa ja väsymystä voi ilmetä ympärivuotisen allergian oireena.

Allergisen nuhan ehkäiseminen

Allerginen nuha on osittain perinnöllistä, siitä kärsii noin 20–30 prosenttia suomalaisista.

Tupakoinnin välttäminen ja lopettaminen voi ehkäistä allergista nuhaa. Tupakan savulle altistuminen sikiöaikana lisää lapsen allergisoitumisen riskiä.

 

 

Ristiallergiat

 

Yhdelle allergeenille herkistyminen voi johtaa herkistymiseen toisellekin allergeenille. Ristiin reagoivat allergian aiheuttajat voidaan jakaa ryhmiin, joissa moni ruoka-aine voi esiintyä useammassakin ryhmässä.

Ruoat aiheuttavat nopeita reaktioita, kuten suun ja nielun kutinaa sekä limakalvojen turvotusta. Allerginen nuha ja astma ovat harvinaisempia.

Ristiallergiaryhmät

1: koivu, omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, nektariini, kiivi, ananas, mango, passionhedelmä, viinirypäle, porkkana raakana, selleri, peruna raakana, fenkoli, hasselpähkinä, maapähkinä, saksanpähkinä, mantelit, marsipaani, kastanja, seesamsiemen, auringonkukan siemen, pinjansiemen, tomaatti, paprika, pippurit, kaneli, curry-mausteseos, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi

2: pujo, selleri, persilja, palsternakka, valkosipuli, kamomilla, porkkana raakana, fenkoli, hunaja, siitepölyvalmisteet, mausteet: anis, korianteri ja kumina 

3: lateksi, banaani, avokado, kastanja, kiivi, papaija, peruna ja meloni

4: ruusukasvi LTP (lipidien kuljetusproteiini): persikka, kirsikka, aprikoosi, luumu, omena, päärynä, ruusunmarja, mansikka, pähkinät, viinirypäle, appelsiini, sitruuna, maapähkinä, parsa, maissi, ohra, vehnä, riisi, sipuli, selleri, tomaatti, kaali, munakoiso, salaatti, soija, siemenet ja kukkakaali

5: varastoproteiineja sisältävät ruoka-aineet, kuten puussa kasvavat pähkinät, maapähkinä, auringonkukansiemen, pinjansiemen ja seesaminsiemen

Lähde: Allergia- ja astmaliitto, www.allergia.fi

 

 

Nokkosihottuma

 

Nokkosihottuma, nokkosrokko, urtikaria

Nokkosihottuma on tavallinen, joskus allerginen iho-oire. Oireita ovat vaaleanpunertavat paukamat ja näpyt iholla, joiden paikka ja voimakkuus voivat vaihdella.

Allergiaan liittyviä nokkosihottuman syitä

  • Pikkulapsilla ruoka-aineet, kuten lehmänmaito, kananmuna, kotimaiset viljat ja kala
  • Isommilla lapsilla ja aikuisilla ruoka-aine (usein ristireagoivat) tai eläinallergia
  • Lääkeaineet, kuten penisilliini tai asetyylisalisyylihappo
  • Jos ihottuman syy ei selviä, se voi hävitä itsestäänkin

Muita nokkosihottuman syitä

Nokkospaukamointia voivat aiheuttaa myös hankaus tai paine. Joskus pelkkä fyysinen rasitus ja hikoilu aiheuttavat pieniä vaarattomia paukamia: kolinergistä urtikariaa tai hikiurtikariaa.

Nokkosihottuman hoito

  • Vältä nokkosihottuman aiheuttajaa
  • Pienet paukamat eivät tarvitse hoitoa Jos oire on satunnainen, antihistamiinitabletti riittää
  • Jos oire pitkittyy, kokeile antihistamiinikuuria tai kysy apua lääkäriltä
  • Lääkäri saattaa määrätä voimakkaisiin oireisiin kortikoidikuurin

Lähde: Allergia- ja astmaliitto, www.allergia.fi