19.6.2019 Flunssa ja kuume

Voiko flunssan välttää?

Haaveena hyvä vastustuskyky? Terveellisiin elämäntapoihin on panostettava läpi vuoden, ei vain flunssakauden aikana.

Terveelliset elämäntavat ovat hyvän vastustuskyvyn perusta

Vastustuskykyä tukee esimerkiksi kuitu-ja kasvispitoinen ruokavalio, sillä se ruokkii hyviä suolistomikrobeja, jotka taistelevat elimistössä haitallisia bakteereja ja taudinaiheuttajia vastaan. Toisaalta esimerkiksi kova fyysinen ja psyykkinen stressi sekä tupakointi altistavat hengitystiesairauksille, joten näitä kannattaa välttää paitsi yleisen hyvinvoinnin, myös hyvän vastustuskyvyn vuoksi.  Kun haluat pysyä terveenä, tee arjessasi terveellisiä päivittäisiä valintoja vuoden ympäri. Kun liikut ja lepäät sopivasti sekä syöt viisaasti, olet jo hyvässä vauhdissa. Kun syöt päivittäin täysjyväviljaa, maitotuotteita ja mahdollisimman monipuolisesti kasviksia, vihanneksia ja palkokasveja, saa elimistösi riittävästi tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita.

Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ylläpitävät D-, B6-, B12-, A-ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki ja seleeni. Vitamiinien ja hivenaineiden puutos voi heikentää vastustuskykyä, joten jos et saa niitä tarpeeksi ruokavaliostasi, voi laadukkaasta vitamiinilisästä olla hyötyä ruokavalion tukena.

Paras ase flunssaa vastaan? Pese kädet!

Flunssan torjumiseen tarjotaan monenlaisia poppakonsteja, mutta tärkein yksittäinen keino pöpöjen nitistämiseen on käsien pesu saippualla. Flunssa tarttuu muun muassa ovenkahvoista, rappusten kaiteista ja leluista. Pese siis kätesi huolellisesti saippualla aina, kun käyt vessassa, ennen kuin alat syödä ja kun tulet ulkoa takaisin sisälle. Muista myös pitää sormet kaukana nenästäsi, silmistäsi tai suustasi, joiden kautta pöpöt hyökkäävät kehoosi. Entä koska puhdistit puhelimesi näytön viimeksi?

 

MULTI-FI-01198 12 23

terveyskirjasto.fi, kaypahoito.fi

FI/OTC-CH/19/0018/2/19